Η νομική επιστήμη ασχολείται με την ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων δικαίου. Παρ’ όλο που κανόνες δικαίου με τη μια ή την άλλη μορφή υπήρχαν σε όλες τις κοινωνίες, η ανάπτυξη της νομικής επιστήμης ξεκίνησε κυρίως από τους Ρωμαίους.
Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές
Μετά την απόκτηση πτυχίου οι απόφοιτοι μπορούν να συνεχίσουν κατευθείαν τις σπουδές τους στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (LLM ή Μεταπτυχιακό στο Δίκαιο και Πολιτική), ως επίσης και στο Διδακτορικό Πρόγραμμα (PhD) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Προοπτικές Σταδιοδρομίας
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι απόφοιτοι θα μπορούν να εργοδοτηθούν σε πεδία που σχετίζονται με το νομικό επάγγελμα, όπως δικηγόροι, δικαστές, συμβολαιογράφοι, νομικοί σύμβουλοι, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες κ.ο.κ.
Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσφέρει πτυχίο νομικής το οποίο στελεχώνεται από εξειδικευμένους και έμπειρους καθηγητές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήρη κατάλογο μαθημάτων τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγγλική γλώσσα. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει αναγνωρισθεί από το κυπριακό Νομικό Συμβούλιο για σκοπούς επαγγελματικής αναγνώρισης των αποφοίτων του, ως και από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμο και ομοταγές πανεπιστημιακό ίδρυμα με τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. Επίσης, διατηρεί ειδική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και προσφέρει μεταπτυχιακό πρόγραμμα μαζί με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Loyola των ΗΠΑ.
Σκοπός του προγράμματος είναι να καταστήσει τους φοιτητές γνώστες των διάφορων πτυχών της νομικής επιστήμης και να τους εφοδιάσει με τα αναγκαία ακαδημαϊκά προσόντα ώστε να είναι σε θέση να ασκήσουν το δικηγορικό επάγγελμα ή να εργαστούν ως νομικοί σύμβουλοι σε ιδιωτικούς ή δημόσιους οργανισμούς ή και ως συμβολαιογράφοι.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εμβάθυνση σε θεμελιώδεις και εξειδικευμένους τομείς της νομικής επιστήμης οι οποίοι έχουν σημαντική θεωρητική και πρακτική σημασία και η κατανόηση της νομικής μέσα σε ένα συγκριτικό ευρωπαϊκό περιβάλλον ως αυτό έχει διαμορφωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναδεικνύεται η φύση και η λειτουργία του κρατικού δικαίου μέσα από την πρόσμειξή του και τον αλληλοεπηρεασμό του με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο το δίκαιο ερμηνεύεται και εφαρμόζεται στην πράξη, με ιδιαίτερα μελέτη τόσο των θεωρητικών παραμέτρων και διαμαχών, όσο και της παραγωγής πρακτικής και εφαρμοσμένης γνώσης στην αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων και προκλήσεων.