Η Ιστορία του Πανεπιστημίου

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει τις ρίζες του στο Intercollege-που ιδρύθηκε το 1980. Ξεκινώντας, στην Λευκωσία, πρωτεύουσα της Κύπρου, το Intercollege αρχικά ετοίμαζε τους μαθητές να περνούν επιτυχώς εξωτερικές εξετάσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ σύντομα ξεκίνησε να προσφέρει τα δικά του προγράμματα εκπαίδευσης. Μέσα σε λίγα χρόνια το κολέγιο έχει αυξήσει σημαντικά το εύρος των εφαρμογών του, προσθέτοντας δύο κολεγιακές περιοχές σε δύο άλλες μεγάλες πόλεις, αναβαθμίζοντας το έτσι στο “μεγαλύτερο και πιο φημισμένο κολέγιο στην Κύπρο” (σύμφωνα με το επανειλημμένο αποτέλεσμα ερευνών από ανεξάρτητες ερευνητικές επιχειρήσεις).

Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας αναδύθηκε το 2007, ακολουθώντας τις αλλαγές στη σχετική, τοπική νομοθεσία και μία ευρέα διαδικασία accreditation. Μέσω των τεσσάρων σχολείων του, το Πανεπιστήμιο προσφέρει μια ποικιλία από ακαδημαϊκά προγράμματα μελέτης τόσο στους προπτυχιακούς όσο και στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές (επίπεδα Πτυχιούχου Θετικών Επιστημών, Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού). Το Intercollege παραμένει ένα κοινωνικό ίδρυμα, συμπληρώνοντας τις σπουδές του Πανεπιστημίου προσφέροντας μέσα από τα εκπαιδευτικά και άλλα μικρότερης διάρκειας προγράμματα, και μέσα από μια ποικιλία από συλλογικά προγράμματα σε συνεργασία με τα Αγγλικά Πανεπιστήμια.

Με τη πάροδο του χρόνου, το ίδρυμα έχει διακριθεί σε πολλούς τομείς – κερδίζοντας αξιοθαύμαστα βραβεία, όπως το βραβείο Ηνωμένων Εθνών “Global 500”, για την συνεισφορά του στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και ιδρύοντας την πρώτη Έδρα της UNESCO στην Κύπρο, για την προώθηση της πολιτιστικής ευρύτητας και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Πιο πρόσφατα, το ίδρυμα τιμήθηκε από την Ομοσπονδία Κύπριων Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με δύο επιχειρηματικά αριστεία, μεταξύ των οποίων αριστείο στην παροχή εκπαίδευσης, ενώ έχει επίσης βραβευτεί με ένα Ασημένιο Μετάλλιο στην Αριστείο Ηθικής Δουλειάς (BEE) από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρηματικής Ηθικής (EBEN), σε αναγνώριση της ομαλής συλλογικής διοίκησης και συλλογικής κοινωνικής ευθύνης.

Το Πανεπιστήμιο έχει επίσης αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού έχει βραβευτεί με έναν Πανεπιστημιακό Χάρτη Erasmus ενώ παραμένει το μοναδικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο που έχει λάβει το Δίπλωμα Συμπληρωματικής Ετικέτας Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ανάμεσα στα 106 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια συνολικά που κατέχουν αυτή τη διάκριση. Ακόμη, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας είναι το μόνο μη κρατικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο που είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (ΕΕΑ).

Σήμερα, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας είναι το κυρίαρχο ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Αποτέλεσμα τόσο σκληρής και συστηματικής δουλειάς από όλους, τη διοίκηση, τη σχολή και του προσωπικού όσο και της συνολικής συνεισφοράς του ιδρύματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι το αποκορύφωμα από ένα συνεχές ταξίδι, που ξεκίνησε πάνω από 30 χρόνια πιο πριν και έχει καθορίσει το Πανεπιστήμιο ως το κυρίαρχο κέντρο προσφοράς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο – μαζί με σταθερή αρχή του ιδρύματος : “Αξία στην Εκπαίδευση”.

Παρακάτω είναι μία σύντομη ιστορία με τα σημεία – σταθμούς στην εξέλιξη του ιδρύματος, από την ίδρυσή του:

Πληροφορίες

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (ΕΛΛΑΔΑ)
Γραμμή εξυπηρέτησης
210 3003090 (αστική χρέωση – Ελλάδα)
Κινητό (Ελλάδα): 6970 524 400
Email : info@usdl.gr

Η Αρχή

Το Intercollege ιδρύθηκε το 1980 και είχε: 6 μαθητές, 4 καθηγητές μερικής απασχόλησης, 1 διευθυντή, 1 γραμματέα, 1 μηχάνημα καφέ, 3 αίθουσες, 1 γραφείο, 1 ρεσεψιόν.

1981
Intercollege

Το Intercollege ιδρύεται ως ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα προγράμματα που παρέχει οδήγησαν στα βραβεία της Αγγλικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

1982
Αγγλικό Σύστημα Εκπαίδευσης

Προγράμματα για εσωτερικό Πτυχίο και Δίπλωμα μπαίνουν στο προσκήνιο – σχεδιασμένα με βάση το Αγγλικό σύστημα εκπαίδευσης.

1985
Συνένωση με Indianapolis Center

Το Intercollege συνενώνεται με το εκπαιδευτικό κέντρο Indianapolis, που είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο της Indianapolis, του οποίου τα προγράμματα προσφέρονται πλέον μέσω του Intercollege.

1986
Limassol

Το Intercollege τίθεται σε εφαρμογή στη Limassol .

1988
Λάρνακα

Το Intercollege της κολεγιακής περιοχής στη Λάρνακα τίθεται σε εφαρμογή, μετά την ενσωμάτωση σε αυτό ενός μικρού τοπικού κολεγίου (Cosmos College).

1989
Κυπριακή Κοινότητα

Η Cyprus Review, το μόνο δόκιμο περιοδικό που ασχολείται με τα Κυπριακά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα, αρχίζει να εκδίδεται.

1990
Intercollege Στην Κύπρο

Το αποτέλεσμα μίας ανεξάρτητης έρευνας δείχνει σταθερά ότι το Intercollege είναι “το πιο καλοφημισμένο κολέγιο στην Κύπρο” .

1993
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Το Intercollege ιδρύεται ως ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα προγράμματα που παρέχει οδήγησαν στα βραβεία της Αγγλικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

1995
Εγκαίνια του νέου Κτηρίου

Εγκαίνια του νέου, κατασκευασμένου για κολέγιο κτηρίου στη Λευκωσία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Cine Studio, ένας κινηματογράφος που ειδικεύει στις ταινίες ποιότητας, ιδρύθηκε στο κτήριο του Intercollege μαζί με τις Art-Film πινακοθήκες στις Ευρωπαϊκές πόλεις. Accreditation από τη Βόρεια Κεντρική Ένωση (BKE), το μεγαλύτερο αμερικάνικο accreditation body.

1997
Εκπαιδευτικά Βραβεία ( NCEA )

Accreditation από το Ευρωπαϊκό ( Ιρλανδικό ) Συμβούλιο για Εκπαιδευτικά Βραβεία ( NCEA ).

2000
Το πρώτο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου

To Intercollege λαμβάνει accreditation για 49 προγράμματα από το SECAP, η τοπική επιτροπή accreditation. Με διαφορά είναι ο μεγαλύτερος αριθμός διαπιστευμένων προγραμμάτων ανάμεσα σε όλα τα κολέγια. Το Intercollege υποβάλλει αίτηση για να γίνει το πρώτο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. (Σημείωση: δεν υπήρχε καμία σχετική νομοθεσία που ίσχυε τότε) Εγκαίνια του κτηρίου “Millennium”.

2001
Αναδόμηση των Προγραμμάτων

Τα προγράμματα του Intercollege έχουν αναδομηθεί, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τεσσάρων Σχολείων που περικλείουν δεκατρία τμήματα. Το πρώτο Σχολείο διορίζει Κοσμήτορα και Τμήμα Διευθυντών. Ο συνολικός αριθμός των προγραμμάτων του Intercollege διαπιστευμένα από το SECAP φτάνει τα 51.

2002
Δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης Αθήνας

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έχει σχηματιστεί, ως το ανώτερο ακαδημαϊκό όργανο, και ξεκινάει να λειτουργία. Την περίοδο αυτή, το Intercollege διέθετε προσωπικό αριθμού 415, ανάμεσα στους οποίους 160 καθηγητές με πλήρη απασχόληση,128 καθηγητές με μερική απασχόληση και 127 διοικητικά και υποστηρικτικά στελέχη. Μεταξύ αυτών οι 90 ήταν κάτοχοι Διδακτορικού. Αυξάνοντας την έμφαση αυξήθηκε η έρευνα. Σε αυτό το επίπεδο, το αποτέλεσμα της έρευνας για το έτος περιλάμβανε : 6 βιβλία, 7 μονογραφίες, 17 κεφάλαια από βιβλία, 74 εφημερίδες και 68 διαδικασίες διάσκεψης. Έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το εξωτερικό ανέρχεται στα CYP 430.000 τα οποία δόθηκαν από το IPΕ (το Ίδρυμα για Προώθηση της Έρευνας) και από το UNOPS και από το ταμείο του 5ου Ευρωπαϊκού Συστήματος. Περαιτέρω χρηματική ενίσχυση δόθηκε από το Leonardo Da Vinci και τα προγράμματα Νέων της Ευρώπης. Το Intercollege δημιούργησε ένα κέντρο εκπαίδευσης στην Αθήνα, διεκδικώντας το 95% της αγοράς όσον αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση (Πιστοποιημένη Λογιστική, Chartered Financial Analysts and Certified Internal Auditors).

2003
Λήψη Χρυσού Μεταλλίου

Επιτυχία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς: π.χ. λήψη Χρυσού Μεταλλίου από έναν διεθνή μαθητή στο “Διεθνή Διαγωνισμό για Μαθητές Πανεπιστημίου 2003”.

2004
Κτήριο “EUROPA”.

Εκτιμήθηκε ως το “πιο φημισμένο” και “καλύτερο” κολέγιο σε τοπικό ερωτηματολόγιο. Εγκαίνια του κτηρίου “EUROPA”.

2005
Έδρα της UNESCO στην Κύπρο
2007
Τίτλοι

Κερδίζουμε τον τίτλο “Πανεπιστήμιο” Σχολεία και Τμήματα: – Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων: Λογιστική – Δημοσιονομία και Οικονομικά – Φιλοξενία και Τουρισμός – Διοίκηση και Διοίκηση Πληροφοριών Συστήματος – Μάρκετινγκ – Σχολή Εκπαίδευσης: Εκπαίδευση ~ Μουσική -Σχολή Επιστημών: Πληροφορική – τμήμα Μηχανικών – Ιατρικές Επιστήμες – Σχολή Ανθρωπολογίας, Κοινωνιολογίας και Νόμων: Αρχιτεκτονική – Επικοινωνίες – Σχεδιασμός και Πολυμέσα – Ευρωπαϊκές Σπουδές και Διεθνείς Σχέσεις – Γλώσσες και Λογοτεχνία – Νόμος – Κοινωνιολογία Από αυτή τη στιγμή, ο οργανισμός διαθέτει 230 εκπαιδευτικά στελέχη ( και οι 3 κολεγιακές περιοχές ), 210 μέλη προσωπικού και 4.742 Σπουδαστές.

2010
Βραβεία Επιχειρηματικής Αριστείας

Βραβεία Επιχειρηματικής Αριστείας 2009, οργανωμένα για πρώτη φορά από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου ( ΟΕΒ ), βασισμένο μερικώς σ’ ένα island-wide, τυχαίο δείγμα έρευνας από 800 πολίτες και 600 οργανώσεις/επιχειρήσεις. Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας βραβεύτηκε με: – Βραβείο Άριστων Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών – Βραβείο Εύρους Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας συνεργάζεται με τη PAPAZISIS Press. Μία επίσημη συνεργασία που επιτρέπει την κοινή δημοσίευση της δουλειάς της ακαδημίας και της μεγάλης εξάπλωσής τους (και σε Ελλάδα και σε Κύπρο) μέσω των σεβαστών εκθέσεων του κάθε εκδότη. (Σημείωση : Το πρώτο βιβλίο με τον τίτλο “Τα πολιτικά της Εκπαίδευσης στην Κύπρο” από τον Παναγιώτης Κ. Περσιάνης, ξεκίνησε την συνεργασία τον Απρίλιο αυτού του έτους) Αριστείο Ηθικής Δουλειάς (ΒΕΕ) Ασημένιο Μετάλλιο απονεμήθηκε στους οργανισμούς που αποδεικνύουν την Ομαλή Εταιρική Διακυβέρνηση και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, δοσμένη από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρηματικής Ηθικής (ΕΒΕΝ) Ελληνικός Χάρτης, ακολουθώντας την αίτηση μας, το εξονυχιστικό τεκμήριο μας και μία λεπτομερή εκτίμηση. Κανένας οργανισμός δεν έχει ποτέ βραβευτεί με ασημένιο ή χρυσό πιστοποιητικό με την πρώτη προσπάθεια. Το ECPU επιβεβαιώνει το πρώτο Διδακτορικό πρόγραμμα: Διδακτορικό στις Εκπαιδευτικές Επιστήμες, με δύο εξειδικεύσεις (1) Κυριαρχία στην Εκπαίδευση και Διοίκηση (2) Θεωρία, Πρακτική και Εκτίμηση της Διδασκαλίας Σήμερα
Η Πανεπιστημιούπολη της Λευκωσίας μετακινήθηκε στην σημερινή της τοποθεσία το 1995, όταν οι μαθητές μας έφταναν τους 900. Σήμερα, το συλλεκτικό όργανο των μαθητών μας ( Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Intercollege ) φτάνει περίπου τις 5.000.