fbpx
info@usdl.gr 210 3003090 6970524400 6985959955

Μεταπτυχιακό εξ Αποστάσεως στο Δίκαιο και Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεταπτυχιακό εξ Αποστάσεως στο Δίκαιο και Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Διάρκεια Σπουδών (έτη)
1.5 έτος (3 Εξάμηνα)
Τίτλος Σπουδών
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στo Δίκαιο και Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Επίπεδο Τίτλου Σπουδών
Μεταπτυχιακό (2ος Κύκλος Σπουδών)
Γλώσσα Διδασκαλίας
Ελληνική
Μέθοδος Φοίτησης
Εξ Αποστάσεως
Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS)
90

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ

    Επιλέξτε πρόγραμμα

    Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που
    παρέχετε για να επεξεργαστεί και να αξιολογήσει την αίτησή εισδοχής σας.
    Ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες από την αίτησή σας
    για να σας παρέχουμε συνεχόμενες ενημερώσεις σχετικά
    με τα προγράμματα μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου.

    Δίκαιο και Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Δίκαιο και Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει διεπιστημονική προσέγγιση, εμβάθυνση και εξειδίκευση στη γνωστική ενότητα που συγκροτείται από τα γνωστικά αντικείμενα/πεδία του Δημοσίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, της Πολιτικής Θεωρίας, της Πολιτικής Επιστήμης, των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και άλλα αντικείμενα που εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο των Πολιτικών Επιστημών.
    Η συστηματική, μεταπτυχιακού επιπέδου κατάρτιση στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο εφόδιο για άτομα που στοχεύουν να εργαστούν σε πλήθος τομέων, οργανισμών και επαγγελμάτων. Ενδεικτικά, τα εφόδια που θα αποκομίζουν οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα είναι χρήσιμα:

    • Σε ανώτερα ή κατώτερα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας και διαφόρων κρατικών ή ημικρατικών οργανισμών.
    • Σε στελέχη διεθνών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης κ.λπ.
    • Σε στελέχη Μη-Κυβερνητικών Οργανισμών, διεθνούς ή εθνικής εμβέλειας.
    • Σε μέλη του διπλωματικού σώματος και σε άλλους εργαζομένους σε Πρεσβείες ή άλλες Υπηρεσίες και Οργανισμούς που ενεργοποιούνται στο πεδίο των διακρατικών σχέσεων.
    • Σε εκείνους που πρόκειται να ασκήσουν πρακτικά τη νομική επιστήμη, είτε ως δικηγόροι, είτε ως νομικοί σύμβουλοι σε εταιρείες και σε δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς, ΜΚΟ, διεθνείς οργανισμούς κ.ο.κ., είτε ως δικαστές.

    Λεπτομέρειες

    Σε ποιους απευθύνεται το Πρόγραμμα

    1. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε κατόχους πτυχίων Νομικής, Πολιτικών Επιστημών ή/και Δημόσιας Διοίκησης, Διεθνών ή/και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Διεθνών Σχέσεων, καθώς και άλλων συναφών τίτλων σπουδών.

    Στόχος του Προγράμματος

    Γενικός στόχος του Προγράμματος είναι η ανάπτυξη του επιπέδου γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μεταπτυχιακών φοιτητών στα προαναφερθέντα γνωστικά αντικείμενα, με βασικό άξονα τη διεπιστημονική προσέγγιση και τη συνακόλουθη συνειδητοποίηση (α) του πολυδιάστατου χαρακτήρα των θεμάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και (β) της «υπεραξίας» που κομίζει η διεπιστημονικότητα και η μεθοδική, πολύπλευρη προσέγγιση των θεμάτων.

    Πυλώνα της εκπαιδευτικής προσέγγισης αποτελεί ο συνδυασμός της θεωρητικής με την πρακτική διάσταση των ζητημάτων που ανακύπτουν στη γνωστική ενότητα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Θεωρίας και η ανάπτυξη της ικανότητας για θεωρητικά στέρεη αλλά και πρακτικά αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

    Από τη σκοπιά των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ευρωπαϊκή διάσταση των ζητημάτων και στη διασύνδεσή τους με τις προκλήσεις, τις αδυναμίες αλλά και την προοπτική της ευρωπαϊκής πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής «ολοκλήρωσης» (European integration).

    Ειδικοί στόχοι Προγράμματος

    Οι ειδικοί στόχοι του Προγράμματος είναι:

    • Η αφομοίωση των βασικών εννοιών και μεγεθών του Δημοσίου Δικαίου και των Πολιτικών Επιστημών, όπως είναι λ.χ. οι έννοιες/μεγέθη του κράτους και της κρατικής, λαϊκής ή εθνικής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στις διάφορες πτυχές του (φιλελεύθερο, δημοκρατικό, κοινωνικό), της Δημόσιας Διοίκησης, του Συντάγματος και των διεργασιών παραγωγής του (συντακτική εξουσία), της ομοσπονδίας και των άλλων μορφών διεθνικής συνεργασίας κ.ο.κ. Η κατανόηση των παραπάνω εννοιών/μεγεθών αποτελεί sine qua non όρο για την εις βάθος προσέγγιση πολύπλοκων προβλημάτων, όπως λ.χ. η ευρωπαϊκή πολιτική ολοκλήρωση, οι προκλήσεις που παρουσιάζει η συμμετοχή ενός κράτους μέλους στην ΕΕ, το πολιτειακό status και οι μελλοντικές προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.ο.κ.

     

    • Η παροχή των αναγκαίων γνώσεων γύρω από τις βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις και γύρω από τα πλούσια θεσμικά και νομικά δεδομένα σε σειρά γνωστικών αντικειμένων, όπως η συνταγματική οργάνωση του κράτους και της διακυβέρνησης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η λειτουργία της ΕΕ και η διασύνδεσή της με τα κράτη μέλη και τις εθνικές έννομες τάξεις, οι σύγχρονες εξελίξεις στη Δημόσια Διοίκηση (εταιρική Διοίκηση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, νέοι μηχανισμοί λογοδοσίας και διαφάνειας κ.ο.κ.), ο σχεδιασμός και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής με αναφορά σε σύγχρονες θεωρίες κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης κ.ο.κ.Το Πρόγραμμα θα είναι διαρθρωμένο με τρόπο ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξειδικευτούν στους τομείς τους ιδιαίτερου ενδιαφέροντός τους, αφού όμως θα έχουν προηγουμένως αφομοιώσει τις γενικές κατευθύνσεις της διεπιστημονικότητας και της μεθοδικής έρευνας, καθώς και τις βασικές γνώσεις γύρω από τα καίρια μεγέθη του Δημοσίου Δικαίου και της Πολιτικής Θεωρίας.

     

    • Η συστηματική καλλιέργεια της διεπιστημονικότητας, με αποφυγή παρεξηγημένων αντιλήψεων γύρω από το θέμα, και ιδίως με αποφυγή, από τη μια πλευρά, της ακραίας θέσης περί πλήρους ανεξαρτησίας της Νομικής Επιστήμης από τις Πολιτικές Επιστήμες και, από την άλλη πλευρά, της εξίσου ακραίας θέσης που αδυνατεί να διακρίνει τις μεθοδολογικές και ουσιαστικές ιδιαιτερότητες των γνωστικών πεδίων. Το Πρόγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, «εργαστήρι» και πεδίο ανάπτυξης μίας συγκροτημένης διεπιστημονικής νοοτροπίας, μέσα από τον εντοπισμό του πολυσύνθετου χαρακτήρα των προβλημάτων του χώρου, αλλά και μέσα από την προσεκτική οριοθέτηση των διαφορετικών γνωστικών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων της νομικής επιστήμης και των πολιτικών επιστημών αντίστοιχα.
      Απώτερος στόχος είναι να παρασχεθούν στους ενδιαφερόμενους τα εφόδια για εκπόνηση διδακτορικής έρευνας και διατριβής, έτσι ώστε να ενισχυθεί και ο προσανατολισμός των μελών των δύο Τμημάτων στην ανάγκη δημοσιεύσεων σε ξενόγλωσσα περιοδικά και επιθεωρήσεις.

    Μαθησιακά Αποτελέσματα

    Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δικαίου και Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει σε μαθησιακά αποτελέσματα τα οποία θα καθιστούν τους απόφοιτούς ικανούς να αξιοποιήσουν τα γνωστικά και μεθοδολογικά εργαλεία που θα έχουν αποκομίσει, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν πρακτικά προβλήματα και ζητούμενα μέσα από στερεή, θεωρητικά «ενημερωμένη» προσέγγιση (ενότητα θεωρίας και πράξης, προς όφελος της καινοτομίας και της πρακτικής αποτελεσματικότητας).
    Ο φοιτητής, μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος, αναμένεται να μπορεί να:

    • Αναπτύσσει γνώσεις για τις βασικές έννοιες, αρχές και θεωρίες στα πεδία του Δημοσίου Δικαίου και των Πολιτικών Επιστημών.
    • Επιδεικνύει δεξιότητες που αφορούν στο περιεχόμενο και στα ειδικότερα αντικείμενα της γνωστικής ενότητας.
    • Εφαρμόζει τα απαιτούμενα μεθοδολογικά εργαλεία ώστε να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα επί συγκεκριμένων θεμάτων ή προβλημάτων στα γνωστικά πεδία του Δημοσίου Δικαίων και των Πολιτικών Επιστημών.
    • Αξιοποιεί τις βασικές έννοιες, αρχές και θεωρίες και τις ειδικότερες γνώσεις του στα διάφορα αντικείμενα της γνωστικής ενότητας, προκειμένου να διεξαγάγει την ως άνω ανεξάρτητη έρευνα.
    • Συνδυάζει διεπιστημονικά τα μεθοδολογικά και γνωστικά εργαλεία της νομικής και της πολιτικής επιστήμης αντίστοιχα, προκειμένου να διατυπώνει καινοτόμους προσεγγίσεις και προτάσεις.
    • Αναπτύσσει δικές του ειδικότερες θεωρίες στις οποίες θα στηρίξει τη διεπιστημονική και μεθοδική αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων και προβλημάτων.
    • Συνδυάζει τη θεωρητική με την εμπειρική γνώση, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει απλά ή σύνθετα ζητήματα που ανακύπτουν στους επαγγελματικούς τομείς ενδιαφέροντος (βλ. γι’ αυτούς την ενότητα των γενικών στόχων του Προγράμματος, υπό 6 και παρακάτω υπό 12).
    • Εντοπίζει ζητήματα προτεραιότητας τα οποία τυγχάνουν ή πρέπει να τύχουν ανάλυσης και αξιολόγησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο.
    • Εφαρμόζει τις αναγκαίες αναλυτικές, οργανωτικές, διαχειριστικές και επικοινωνιακές δεξιότητες για την άνετη δραστηριοποίησή του στους επαγγελματικούς τομείς ενδιαφέροντος (βλ. γι’ αυτούς την ενότητα των γενικών στόχων του Προγράμματος, υπό 6 και παρακάτω υπό 12), τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
    • Αξιοποιεί τα αναγκαία εφόδια και τη συναφή νοοτροπία για την επιδίωξη συνεχούς βελτίωσης των ατομικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων του μετά το πέρας των σπουδών του.
    • Αξιολογεί και να προτείνει βελτιώσεις σε συστήματα θεσμικής οργάνωσης και σε διαδικασίες που σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα του Προγράμματος, και ιδιαίτερα σε διαδικασίες του ευρύτερου χώρου της Δημόσιας Διοίκησης.

    Γλώσσα διδαδασκαλίας

    Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική. Στο πλαίσιο των μαθημάτων, ωστόσο, χρησιμοποιείται και αγγλική βιβλιογραφία.

     

    Δομή-Διάρκεια Προγράμματος - Εξετάσεις Μαθημάτων

    Το πρόγραμμα αποτελείται από 9 μαθήματα ή 7 μαθήματα και τη Μεταπτυχιακή Εργασία. Ο φοιτητής θα πρέπει να ολοκληρώσει 27 πιστωτικές μονάδες (credits) 90 ECTS.
    Μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 16 μήνες (τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα) – επιλέγοντας ο φοιτητής 3 μαθήματα το τετράμηνο – και εντάσσεται στην πλήρη φοίτηση του προγράμματος ή μέσα σε 3 έτη επιλέγοντας από ένα (1) έως και τρία (3) μαθήματα χωρίς να ξεπερνά τις 10 διδακτικές μονάδες (10 credits/30 ECTS) το τετράμηνο. Η φοίτηση κατά τα θερινά τετράμηνα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15 ECTS συνολικά.
    Η ελάχιστη χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι 16 μήνες και η μέγιστη 3 έτη.
    Η φυσική παρουσία του φοιτητή απαιτείται μόνο στις τελικές εξετάσεις των μαθημάτων στο τέλος του τετραμήνου, οι οποίες πραγματοποιούνται σε εξεταστικά κέντρα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, στην έδρα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

    Κριτήρια Εισδοχής

    Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, τύπου Βachelor.

    Για να ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών υποβάλλει αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε μορφή pdf στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@usdl.gr

    Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εξέταση της αίτησης είναι:

    1. Συμπληρωμένη αίτηση εισδοχής
    2. Βιογραφικό σημείωμα
    3. Aντίγραφο Πτυχίου
    4. Αντίγραφο Αναλυτικής βαθμολογίας  πτυχίου
    5. Έκθεση προσωπικών στόχων και ερευνητικών ενδιαφερόντων του υποψηφίου
    6. Tυχόν προηγούμενη διδακτική εμπειρία

    Συμπληρώστε την αίτηση και μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά αποστείλετε τα σε μορφή pdf στο e-mail:info@usdl.gr 

    Για οδηγίες δείτε εδώ: Διαδικασία αίτησης

     

    Το Πανεπιστήμιο δέχεται αιτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει το ακαδημαϊκό τετράμηνο  που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα (Χειμερινό, Εαρινό)

    Για τυχόν ερωτήσεις, σχετικά με την υποβολή της αίτησης, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το:

    Τμήμα Διεκπεραίωσης Αιτήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Ελλάδα)

    Γραμμή εξυπηρέτησης 210 300 30 90 (Αστική Χρέωση), e-mail: info@usdl.gr

    Περιεχόμενο του Προγράμματος

    Μεταπτυχιακό εξ Αποστάσεως στο Δίκαιο και Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση

     

    Υποχρεωτικά μαθήματα
    ΚΩΔ. ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ECTS
    EULP-501DL Θεωρία περί Κράτους, Δικαίου και Πολιτείας (Πολιτειολογία) 10
    EULP-502DL Ευρωπαϊκή Πολιτική και Οικονομική Ολοκλήρωση 10
    EULP-509DL Πολιτική και Νομική Σκέψη 10
    EULP-511DL Θεωρίες Δημοκρατίας 10
    EULP-512DL Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος και Κοινωνικά Δικαιώματα 10
    MLAW-531DL Ευρωπαϊκή Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 10
    ΣΥΝΟΛΟ 60

     

    Μαθήματα Επιλογής (Ο φοιτητής επιλέγει 3 μαθήματα ή 1 μάθημα και τη Διπλωματική Εργασία)
    ΚΩΔ. ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ECTS
    EULP-501DL Ευρωπαϊκά Πολιτικά και Νομικά Συστήματα 10
    EULP-502DL Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Προκλήσεις 10
    EULP-509DL Ευρωπαϊκό Συγκριτικό Δίκαιο και Πολιτική 10
    EULP-511DL Νομική Έρευνα και Μεθοδολογία 10
    EULP-512DL Ειδικά Θέματα Δημοσίου Δικαίου 10
    MLAW-531DL Διπλωματική Εργασία 20
    ΣΥΝΟΛΟ 90
     
    Για περισσότερες πληροφορίες μεταπτυχιακών προγραμμάτων μη διστάσετε να επικοινωνήσετε το ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (Γραφείο Ελλάδος)
    Γραμμή Εξυπηρέτησης: 210 300 30 90 (αστική χρέωση)
    email: info@usdl.gr
    Verified by MonsterInsights